maanantai 3. elokuuta 2015



Tässä korutaiteilija Tarja Tuupasen haastettelu. "Marmoria" näyttely nähtävilla Katariinassa vielä 9.8. asti. Tervetuloa!

Kuka olet?
Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Etelä-Karjalassa jo pitkää asunut korutaiteilija.

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Opintojen kuluessa. Olen opiskellut kivialaa Lappeenrannassa valmistuen 1995 artesaaniksi ja sen jälkeen artenomiksi 1999. Koulussa (tuolloin Etelä-Karjalan Ammattiopisto) oli (ja on edelleen ) paljon kansainvälistä opettajavaihtoa ja järjestettiin kansainvälisiä korutaiteen tapahtumia kuten Alchemy 1997 ja Midsummer Workshops 2000. Tapahtumat ja niiden yhteydessä järjestetyt näyttelyt tutustuttivat korutaiteen alaan hyvin laajasti. 1999 lähtien olen työskennellyt korutaiteilijana ja sittemmin suorittanut jatko-opintoja.

Taide on houkuttelevaa eikä useinkaan itsestään selvää.

Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Parasta taiteen tekemisessä ja taiteilijana olemisessa on se, että se on itse valittu ammatti. Siis paras ammatti minulle. Työhön meno ei ole ikinä ”pakkopullaa” tai ”seuraavan loman odotusta”. Teosten tekeminen on hankalaa ja helppoa, vaikeaa ja turhauttavaa ja koko ajan mielenkiintoista. Juuri kun luulee osaavansa, jokin asia työprosessin aikana lyö märän rätin kasvoille. Onnistumisten tai oivallusten hetkillä työ on ihan parasta. Työ on myös todella monipuolista, taiteilijan työhön kuuluu paljon muutakin kuin teosten teko. Esimerkiksi näyttelyjen järjestelytyöt, teosten kuvaaminen tai kuvautus, tekstien kirjoittaminen, matkustaminen, muun kulttuurin kuluttaminen (sehän on meille ruokaa), omalla kohdalla myös opettaminen jne.

Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Oikeitten ratkaisujen tekeminen, oikeitten vastausten löytäminen. Valinnat.

Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Ihmisten yllä, ihmisten kotona.

Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Kesäyö.

Kiitos Tarja!






 
Haastattelimme Lintukoto näyttelyn taiteilijaa Jarkko Liutua. Lintukoto näyttely auki taideolohuone Katariinassa 9.8.2015 saakka. Vielä kerkiää!


Kuka olet?
Jarkko Liutu, 32 vuotias kuvataiteilija ja artesaani, kasvanut Imatralla ja nykyisin vaikutan Savonlinnassa.

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen lapsesta asti pitänyt piirtämisestä ja muovailusta ja puukkoa kuljetin aina metsikössä ja veistelin oksantynkiä ja muita puupalikoita joita löysin. Ala-asteen ensimmäisestä luokasta asti opettajat kannustivat minua keskittymään taiteiluun ja yläasteen ja lukion kuviksen maikkani antoi viimeisen sysäyksen hakea taidekouluun.

Taiteessa kiinnostaa sen puhtaus ja voima (koskaan ei olla täysin voitu estää taiteilijoita toteuttamasta omia visioitaan ja se on ollut kautta historian vallankäytön, voiman ja myös vastavoiman väline) sekä sen vaikutus ihmisen hyvinvointiin kautta historian. Taide on ollut aina myös oman aikansa heijastaja. Voimakas elementti ihmisyyttä joka koskaan ei häviä.

Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Taiteen tekemisessä parasta on oman pään tyhjentäminen teokseen, virhe-oivallus-oppiminen sekä se fiilis kun joskus ylittää itsensä. Yleensäkin luovan työn tuoma tyydytys, tuntuu aidolta itsensä toteuttamiselta. Parasta taiteilijana on vapaus toteuttaa itseään ja päättää itse omista aikatauluistaan (suurimmaksi osaksi).

Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Vaikeinta taiteilijana on jatkuva taloudellinen kamppailu, työyhteisön osittainen puuttuminen (työskentely on melko itsenäistä), itsekurin ylläpito. Henkisesti työ voi olla äärimmäisen rasittavaa (mutta onneksi myös palkitsevaa). Myös ammatiin kohdistuvat asennevammat ärsyttävät.

Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Arvostan tärkeitä ihmissuhteita, terveyttä, rakkautta, luontoa. Tärkeää on muistaa pysähtyä edes hetkeksi. Tärkeää on myös antaa muille mahdollisuus ja asettua katselemaan maailmaa myös muiden ihmisten näkökulmista. Tärkeää on asettua välillä peilin eteen ja kysyä itseltään omia toimintatapoja ja tavoitteita. Tärkeää on kuunnella muita ja myös muistaa kuunnella itseään.

Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Tietysti haaveena olisi että omaa työtä arvostettaisiin ja teoksia olisi nähtävillä   merkittävissä kokoelmissa ja tunnetuissa gallerioissa. Haluaisin myös, että teokseni päätyvät ihmisille jotka osaavat arvostaa taidettani - on mukava nähdä kun teos pääsee hyvän kotiin.

Mikä innostaa tällä hetkellä?
Tällä hetkellä innostaa kuntataiteilijan työtehtävät sekä uudet ideat tuleviin teoksiini

Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Paras kesäjuttu valo, lämpö ja ilo. Parasta kesässä on vapaana virtaava vesi, lämmin tuulenvire ja tyhjä ajatus luonnonhelmassa.

Kiitos, Jarkko!


 

torstai 23. heinäkuuta 2015

Tunnelmapaloja taideolohuone Katariinan uuden näyttelyn avajaisista olkaa hyvät!
Jarkko Liutun Lintukoto ja Tarja Tuupasen Marmoria- näyttelyt ovat avoinna 9.8. asti.

torstai 16. heinäkuuta 2015

Keskiviikkona galleria Katariinassa oli lasten pop up kohopaino-työpaja, ja huomenna perjantaina mahdollisesti otetaan uusiksi, ja oli siellä pari aikuistakin tosiaan että hauskaa oli, jee! wou!



tiistai 14. heinäkuuta 2015

Annen ja Tuulian valtakunnassa

Haastattelimme "Perhosten Valtakunta"- näyttelyn taiteilijoita Tuulia Iso-Tryykäriä ja Anne Hyvöstä. Taiteilijat avaavat työhuoneensa ovet yleisölle 15.7.2015 klo 11-13 osoitteessa Katariinantori 6, Lappeenrannan linnoitus. Eli aivan taideolohuone Katariinan naapurissa. Nyt on huikea mahdollisuus päästä kurkistamaan taideteosten syntysijoille!

Kuka olet?
Anne Hyvönen, Lappeenrannassa työskentelevä kuvataiteilija. Maalaan öljyväreillä ihmiskuvia.

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Päädyin opiskelemaan kuvataidetta 27 vuotiaana, sitä ennen kokeilin kaikenlaisia töitä mutta lopulta päätin alkaa tehdä sitä mitä todella haluan. Kuvataiteessa kiinnostaa sama kuin runoudessa tai missä vain taiteen lajissa- voi luoda maailmoja, sanoa paljon vähillä elementeillä tai kertoa tarinoita ja herättää tunteita.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Taiteilijana parasta on vapaus. tai vapauden illuusio :) Taiteen tekemisessä taas se että voi määritellä omat työskentelyajat, sen mitä tekee. Koen että taiteilijuus on osa ihmisyyttäni, se on etuoikeus ja lahja.
Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Kuvataiteilijoiden asema on erittäin huono muihin kulttuurialoihin verrattuna. Joudumme yleensä mm. itse maksamaan siitä että saamme töitä esille , joka on aivan kestämätön tilanne taloudellisesti, lisäksi maksamme ilman yhteiskunnan tukea työhuoneet, tarvikekulut ja teemme ns. ilmaiseksi kaiken ja yleensä ottamaan sen taloudellisen riskin näyttelyssä. Joudumme rahoittamaan elämän joko työttömyysavustuksilla, sosiaalituella tai muilla töillä, jolloin aikaa oman taiteen tekemiseen ei ole riittävästi. Apurahoja on  vaikea saada, koska hakijoita on paljon, esim. yhtä puolivuotista/ yksivuotista apurahaa hakee tällä alueella vuosittain pikälle toistasataa hakijaa.

Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Arvostan läheisiä, hyviä ihmissuhteita. Olkoon vaikka kuinka klisee, tärkeintä on rakkaus elämään. Taide on elämän suola, eikä painvastoin ;)
Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Siellä missä on ihmisiä.

Mikä innostaa tällä hetkellä?/ Ajatuksia Perhosten valtakunta-näyttelystä.
Nyt olen maalannut lapsiominaisuuksien kautta maailmaa, erilaisia lapsikuvia Perhosten valtakunta näyttelyyn. Minua kiinnostaa se miten sopeutuvia , herkkiä ja haavoittuvia sekä lujia lapset ovat. Myös se miten  vanhemmuus ja aikuisuus on lasten käsissä, kun esim vanhemmat menetetään jonkin asian  kautta. Miksi  lapset ovat kuin aikuisia tai aikuiset jotka ovat kuin lapsia? Yleensä maalaan yhtäaikaa useampaa eri aihetta mitkä kiinnostaa, en ole sitoutunut yhteen teemaan vaan rinnakkain valmistuu useita töitä, jotka nivoutuvat eri kokonaisuuksiksi.

Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Paras kesässä on tietysti VALO ja LÄMPÖ ....... ja sen mukana tuomat ihanat asiat :D

Kiitos Anne!

 
 

                                         
 Yläkuva: Vasemmalla Tuulia Iso-Tryykäri ja oikealla Anne Hyvönen. Taustalla Anne Hyvösen teoksia.
Alakuva: Taustalla Tuulia Iso-Tryykärin maalaus "Korsetti"




Kuka olet?
Olen 30-vuotias Ulvilassa syntynyt, Tottijärvellä Nokian vieressä lapsuuden ja nuoruuden asunut ja kymmenen vuotta sitten Etelä-Karjalaan päätynyt kuvataiteilija. 

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut kuvan tekemisestä ja lukion jälkeen oli selvä, että haen opiskelemaan kuvataidetta. Valmistuin Saimaan amk:sta 2009 ja suoritin kuvataiteen ylemmän amk tutkinnon 2013.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Jokainen tyhjä kangas ja aloitettava teos on mahdollisuus tehdä jotain uutta ja hienoa. 

Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Hah, tähän tekisi mieli vastata, että kaikki! :) Olen itseni pahin kriitikko ja ajoittain on vaikeinta uskaltaa luottaa omiin ideoihin, ajatteluun ja osaamiseen.
Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Yleisesti ottaen ja ehkä myös kontrastina kuvataiteilijan ammatille, olen pääsääntöisesti tasaista ja rauhallista elämää arvostava ihminen. Tärkeää ovat myös oma koti, läheiset ihmiset ja riittävä yöuni :)

Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Osana merkittäviä nykytaiteenkokoelmia ja hyvissä näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Yksittäisellä näyttelypaikalla ei ole niinkään väliä.

Mikä innostaa tällä hetkellä?/ Ajatuksia Perhosten valtakunta-näyttelystä.
Kissat! Kynsilakat! 
Perhosten valtakunta -näyttely aloitti tämän vuoden neljän näyttelyn putken, joita varten olen työskennellyt tiiviisti. On aina jännittävää nähdä teokset ensimmäistä kertaa esillä ja miltä ne näyttävät työhuoneen ulkopuolella. Päällimmäisenä fiiliksenä olen tyytyväinen, siitä millaiseksi näyttely muodostui. Katariina on kiva, perinteisestä galleriasta poikkeava näyttelytila.
Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Parasta kesässä on ehdottomasti lämpö.
 
Kiitos Tuulia!

 
 

 
 
 


sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Avajaistunnelmia


Katariinassa vietettiin Anne Hyvösen ja Tuulia Iso-Tryykärin PERHOSTEN VALTAKUNTA -taidenäyttelyn avajaisia 30.6.2015 rennossa tunnelmassa. Seuraavan kerran taiteilijat ovat tavattavissa taideolohuoneella keskiviikkona 8.7. klo 11-13. Tervetuloa!




Väkeä riitti pihalle asti. Ovenpielessä Markku Metson esinekollaaseja.

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Katariinan väkeä

Taideolohuone Katariina on nyt avattu! Olohuone on täyttynyt etelä-karjalalaisten taiteilijoiden taiteesta: koruista, veistoksista, keramiikasta ja kuvista. Seinät vielä odottavat tiistaina 30.6.2015 avautuvaa Anne Hyvösen ja  Tuulia Iso-Tryykärin näyttelyä "Perhosten valtakunta". Tänä kesänä Katariinan ovia pitävät auki seuraavat henkilöt: kuvataiteilija Lauri Mäkimurto ja taideopiskelijat Saimaan ammattikorkeakoulusta Noora Pesonen ja Onni Takkinen. Tässä pienet esittelyt meistä.



Kuka olet?
Olen Lauri Mäkimurto, kolmekymppinen taidemaalari ja sarjakuvataiteilija. Työskentelen ja asun Tampereella.
Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen harjoittanut maalaamista ja piirtämistä lapsesta asti. Valmistuin Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2012. Taiteen tekemisessä on kiinnostavaa vuoropuhelu oman sisäisen maailman ja ympäröivän todellisuuden välillä.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?
Parasta taiteessa on näkökulman vapaus ja mahdollisuus etsiä ja löytää.
Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Vaikeinta taiteilijan työssä ovat arkipäivän haasteet. Taiteen tekeminen on helppoa. Taiteen tekijä itse asettaa omat tavoitteet ja päämäärät.
Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Arvostan ihmisten kykyä olla omia itseään ja myötäelämisen taitoa.
Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Kesän yleinen rento ilmapiiri. Kesällä ei pingoteta!



Kuka olet?
Olen Noora Pesonen , 24-vuotias kuvataiteen opiskelija. Pääaineeni ovat korutaide ja valokuvaus.
Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Kokeiltuani muita vaihtoehtoja, halusin lopulta katsoa onnistuisinko tekemään rakkaimmasta harrastuksestani ammatin.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?
Uskon, että taiteen tekeminen vaikuttaa tapaani tarkastella maailmaa. Silmät ja mieli on hyvä pitää avoinna, sillä jokaisesta hetkestä on mahdollista löytää jotain inspiroivaa.
Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Epävarmuus, (itse)kritiikki. Ne satunnaiset hetket, jolloin oma taiteen tekeminen tuntuu turhanpäiväiseltä näpertelyltä
Mikä innostaa tällä hetkellä?
Luonto, tiede, oppiminen.

Kuka olet?
Onni Takkinen, boheemi ekspressiivinen romanttinen kulkuri, kotoisin Kangasniemeltä Etelä-Savosta.
Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen aina halunnut näyttelijäksi, mutta kuvataide tuntui hyvältä ensimmäiseltä askeleelta, tätä kautta tarinan kertominen taiteen avulla on tuntunut kiehtovalta haasteelta.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?
Omien tunteiden ilmaisu visuaalisesti on aina kiehtonut, ja se onkin ollut oma keinoni päästä eroon tietystä perisuomalaisesta jäykkyydestä. Se juuri on parasta taiteilijana, että huomaa kasvavansa ja kehittyvänsä ihmisenä.
Entä mikä on vaikeinta taiteen tekemisessä?
Itsensä saaminen esille ja oman työskentelytavan löytäminen.
Mitä arvostat?
Rehellisyyttä ja suoraa puhetta. Ihmisten lisäksi olen huomannut että luonto on muodostunut minulle hurjan tärkeäksi.
Mikä innostaa tällä hetkellä?
Saada ihmiset ja taide yhdeksi selkeäksi kokonaisuuseksi, eli tilataide ja installaatio innostaa. Myös Aki Kaurismäki on tällä hetkellä tosi kova juttu.
Mikä on parasta kesässä?
Kylmät juomat, paljon valoa ja iloisia ihmisiä!

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Katariina avaa uusin kujein 24.6.

Lappeenrannan Linnoitukseen on parhaillaan rakentumassa toista kertaa taideolohuone Katariina, joka toivottaa tervetulleeksi niin satunnaiset kävijät kuin taiteen tavankuluttajatkin.  Katariinassa voi  karistaa matkan pölyt kupilla kahvia tai teetä, istuskella tai vain katsella taidetta. Taideolohuoneessa on nähtävänä, koettavana ja ostettavana kaakkoissuomalaista taidetta.

Taideolohuone Katariina. Kuva: Ritva Tiikala


Eteläkarjalaista kuvataidetarjontaa rikastuttavat Katariinan näyttelyt. Ensimmäisinä teoksensa olohuoneen seinille tuovat lappeenrantalaiset taidemaalarit Tuulia Iso-Tryykäri ja Anne Hyvönen. Heinäkuussa näyttelynsä avaavat imatralainen kuvataiteilija Leena Isma ja lappeenrantalainen korutaiteilija Tarja Tuupanen

Katariinan ovia pitää avoinna kesän ajan kuvataiteilija Lauri Mäkimurto ja taideopiskelijat Noora Pesonen ja Onni Takkinen. Kolmikko lupaa istuskelun ja katsottavan taiteen lisäksi Katariinaan myös muuta pöhinää, olohuoneen kokoisia mikrotapahtumia.

Katariinan toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Lappeenrannan kaupunki.  Kaakon taide on verkosto, jonka ytimen muodostavat kaakkoissuomalaiset taiteilijaseurat - Etelä-Karjalan, Kotkan ja Kouvolan taiteilijaseurat sekä Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset ja Korutaideyhdistys.

Taideolohuone Katariina
Katariinantori 4, Linnoitus, Lappeenranta

Avoinna ma-pe 11-18, la-su 11-16 (24.6.-9.8.2015)