tiistai 14. heinäkuuta 2015

Annen ja Tuulian valtakunnassa

Haastattelimme "Perhosten Valtakunta"- näyttelyn taiteilijoita Tuulia Iso-Tryykäriä ja Anne Hyvöstä. Taiteilijat avaavat työhuoneensa ovet yleisölle 15.7.2015 klo 11-13 osoitteessa Katariinantori 6, Lappeenrannan linnoitus. Eli aivan taideolohuone Katariinan naapurissa. Nyt on huikea mahdollisuus päästä kurkistamaan taideteosten syntysijoille!

Kuka olet?
Anne Hyvönen, Lappeenrannassa työskentelevä kuvataiteilija. Maalaan öljyväreillä ihmiskuvia.

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Päädyin opiskelemaan kuvataidetta 27 vuotiaana, sitä ennen kokeilin kaikenlaisia töitä mutta lopulta päätin alkaa tehdä sitä mitä todella haluan. Kuvataiteessa kiinnostaa sama kuin runoudessa tai missä vain taiteen lajissa- voi luoda maailmoja, sanoa paljon vähillä elementeillä tai kertoa tarinoita ja herättää tunteita.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Taiteilijana parasta on vapaus. tai vapauden illuusio :) Taiteen tekemisessä taas se että voi määritellä omat työskentelyajat, sen mitä tekee. Koen että taiteilijuus on osa ihmisyyttäni, se on etuoikeus ja lahja.
Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Kuvataiteilijoiden asema on erittäin huono muihin kulttuurialoihin verrattuna. Joudumme yleensä mm. itse maksamaan siitä että saamme töitä esille , joka on aivan kestämätön tilanne taloudellisesti, lisäksi maksamme ilman yhteiskunnan tukea työhuoneet, tarvikekulut ja teemme ns. ilmaiseksi kaiken ja yleensä ottamaan sen taloudellisen riskin näyttelyssä. Joudumme rahoittamaan elämän joko työttömyysavustuksilla, sosiaalituella tai muilla töillä, jolloin aikaa oman taiteen tekemiseen ei ole riittävästi. Apurahoja on  vaikea saada, koska hakijoita on paljon, esim. yhtä puolivuotista/ yksivuotista apurahaa hakee tällä alueella vuosittain pikälle toistasataa hakijaa.

Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Arvostan läheisiä, hyviä ihmissuhteita. Olkoon vaikka kuinka klisee, tärkeintä on rakkaus elämään. Taide on elämän suola, eikä painvastoin ;)
Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Siellä missä on ihmisiä.

Mikä innostaa tällä hetkellä?/ Ajatuksia Perhosten valtakunta-näyttelystä.
Nyt olen maalannut lapsiominaisuuksien kautta maailmaa, erilaisia lapsikuvia Perhosten valtakunta näyttelyyn. Minua kiinnostaa se miten sopeutuvia , herkkiä ja haavoittuvia sekä lujia lapset ovat. Myös se miten  vanhemmuus ja aikuisuus on lasten käsissä, kun esim vanhemmat menetetään jonkin asian  kautta. Miksi  lapset ovat kuin aikuisia tai aikuiset jotka ovat kuin lapsia? Yleensä maalaan yhtäaikaa useampaa eri aihetta mitkä kiinnostaa, en ole sitoutunut yhteen teemaan vaan rinnakkain valmistuu useita töitä, jotka nivoutuvat eri kokonaisuuksiksi.

Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Paras kesässä on tietysti VALO ja LÄMPÖ ....... ja sen mukana tuomat ihanat asiat :D

Kiitos Anne!

 
 

                                         
 Yläkuva: Vasemmalla Tuulia Iso-Tryykäri ja oikealla Anne Hyvönen. Taustalla Anne Hyvösen teoksia.
Alakuva: Taustalla Tuulia Iso-Tryykärin maalaus "Korsetti"
Kuka olet?
Olen 30-vuotias Ulvilassa syntynyt, Tottijärvellä Nokian vieressä lapsuuden ja nuoruuden asunut ja kymmenen vuotta sitten Etelä-Karjalaan päätynyt kuvataiteilija. 

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut kuvan tekemisestä ja lukion jälkeen oli selvä, että haen opiskelemaan kuvataidetta. Valmistuin Saimaan amk:sta 2009 ja suoritin kuvataiteen ylemmän amk tutkinnon 2013.
Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Jokainen tyhjä kangas ja aloitettava teos on mahdollisuus tehdä jotain uutta ja hienoa. 

Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Hah, tähän tekisi mieli vastata, että kaikki! :) Olen itseni pahin kriitikko ja ajoittain on vaikeinta uskaltaa luottaa omiin ideoihin, ajatteluun ja osaamiseen.
Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Yleisesti ottaen ja ehkä myös kontrastina kuvataiteilijan ammatille, olen pääsääntöisesti tasaista ja rauhallista elämää arvostava ihminen. Tärkeää ovat myös oma koti, läheiset ihmiset ja riittävä yöuni :)

Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Osana merkittäviä nykytaiteenkokoelmia ja hyvissä näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Yksittäisellä näyttelypaikalla ei ole niinkään väliä.

Mikä innostaa tällä hetkellä?/ Ajatuksia Perhosten valtakunta-näyttelystä.
Kissat! Kynsilakat! 
Perhosten valtakunta -näyttely aloitti tämän vuoden neljän näyttelyn putken, joita varten olen työskennellyt tiiviisti. On aina jännittävää nähdä teokset ensimmäistä kertaa esillä ja miltä ne näyttävät työhuoneen ulkopuolella. Päällimmäisenä fiiliksenä olen tyytyväinen, siitä millaiseksi näyttely muodostui. Katariina on kiva, perinteisestä galleriasta poikkeava näyttelytila.
Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Parasta kesässä on ehdottomasti lämpö.
 
Kiitos Tuulia!

 
 

 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti