maanantai 3. elokuuta 2015

Haastattelimme Lintukoto näyttelyn taiteilijaa Jarkko Liutua. Lintukoto näyttely auki taideolohuone Katariinassa 9.8.2015 saakka. Vielä kerkiää!


Kuka olet?
Jarkko Liutu, 32 vuotias kuvataiteilija ja artesaani, kasvanut Imatralla ja nykyisin vaikutan Savonlinnassa.

Miten olet päätynyt ammattiin?/ Mikä taiteessa kiinnostaa sinua?
Olen lapsesta asti pitänyt piirtämisestä ja muovailusta ja puukkoa kuljetin aina metsikössä ja veistelin oksantynkiä ja muita puupalikoita joita löysin. Ala-asteen ensimmäisestä luokasta asti opettajat kannustivat minua keskittymään taiteiluun ja yläasteen ja lukion kuviksen maikkani antoi viimeisen sysäyksen hakea taidekouluun.

Taiteessa kiinnostaa sen puhtaus ja voima (koskaan ei olla täysin voitu estää taiteilijoita toteuttamasta omia visioitaan ja se on ollut kautta historian vallankäytön, voiman ja myös vastavoiman väline) sekä sen vaikutus ihmisen hyvinvointiin kautta historian. Taide on ollut aina myös oman aikansa heijastaja. Voimakas elementti ihmisyyttä joka koskaan ei häviä.

Mikä on parasta taiteen tekemisessä?/Mikä on parasta taiteilijana?
Taiteen tekemisessä parasta on oman pään tyhjentäminen teokseen, virhe-oivallus-oppiminen sekä se fiilis kun joskus ylittää itsensä. Yleensäkin luovan työn tuoma tyydytys, tuntuu aidolta itsensä toteuttamiselta. Parasta taiteilijana on vapaus toteuttaa itseään ja päättää itse omista aikatauluistaan (suurimmaksi osaksi).

Mikä on vaikeinta taiteilijana?
Vaikeinta taiteilijana on jatkuva taloudellinen kamppailu, työyhteisön osittainen puuttuminen (työskentely on melko itsenäistä), itsekurin ylläpito. Henkisesti työ voi olla äärimmäisen rasittavaa (mutta onneksi myös palkitsevaa). Myös ammatiin kohdistuvat asennevammat ärsyttävät.

Mitä arvostat/ mikä on tärkeää?
Arvostan tärkeitä ihmissuhteita, terveyttä, rakkautta, luontoa. Tärkeää on muistaa pysähtyä edes hetkeksi. Tärkeää on myös antaa muille mahdollisuus ja asettua katselemaan maailmaa myös muiden ihmisten näkökulmista. Tärkeää on asettua välillä peilin eteen ja kysyä itseltään omia toimintatapoja ja tavoitteita. Tärkeää on kuunnella muita ja myös muistaa kuunnella itseään.

Missä haluaisit nähdä omia teoksiasi?
Tietysti haaveena olisi että omaa työtä arvostettaisiin ja teoksia olisi nähtävillä   merkittävissä kokoelmissa ja tunnetuissa gallerioissa. Haluaisin myös, että teokseni päätyvät ihmisille jotka osaavat arvostaa taidettani - on mukava nähdä kun teos pääsee hyvän kotiin.

Mikä innostaa tällä hetkellä?
Tällä hetkellä innostaa kuntataiteilijan työtehtävät sekä uudet ideat tuleviin teoksiini

Mikä on paras kesäjuttu?/Mikä on parasta kesässä?
Paras kesäjuttu valo, lämpö ja ilo. Parasta kesässä on vapaana virtaava vesi, lämmin tuulenvire ja tyhjä ajatus luonnonhelmassa.

Kiitos, Jarkko!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti